Papieskie Dzieła Misyjne w Polsce

Kongregacja Ewangelizacji Narodów mianowała ks. dra Macieja Będzińskiego, prezbitera diecezji radomskiej, dyrektorem krajowym Papieskich Dzieł Misyjnych w Polsce. Nowy dyrektor PDM rozpocznie swoją posługę 15 stycznia 2021 roku.

Dyrektor krajowy Papieskich Dzieł Misyjnych w Polsce ks. prał. Tomasz Atłas kończy swoją dziesięcioletnią posługę z dniem 14 stycznia 2021 roku.

Wywiad z ks. Tomaszem Atłasem kończącym swoją dziesięcioletnią pracę dyrektora krajowego Papieskich Dzieł Misyjnych w Polsce.

Od prawie 30 lat w bliskości świąt Bożego Narodzenia wyruszają misyjni kolędnicy, aby nieść bożonarodzeniową radość i prosić o pomoc dla dzieci w krajach misyjnych. Tegoroczny projekt poświęcony jest maasajskim dzieciom. Potrzeby są wielkie, a kolędnikom nie będzie w tym roku łatwo dotrzeć do zwykle odwiedzanych rodzin.

8 edycja akcji AdoMiS (Adoptuj Misyjnych Seminarzystów) rozpocznie się 4 listopada, we wspomnienie św. Karola Boromeusza, twórcy i patrona seminariów duchownych. W związku z panującą epidemią kard. Luis Tagle, prefekt Kongregacji Ewangelizacji Narodów, w imieniu papieża Franciszka poprosił o szczególne wsparcie seminarzystów z krajów misyjnych.

8 edycja akcji AdoMiS (Adoptuj Misyjnych Seminarzystów) rozpocznie się 4 listopada, we wspomnienie św. Karola Boromeusza, twórcy i patrona seminariów duchownych. W tym roku akcja AdoMiS będzie połączona ze zbiórką pieniędzy na portalu katolikwspiera.pl.

Ogólnoświatowa konferencja prasowa przed Światowym Dniem Misyjnym odbędzie się 16 października o godz. 11.30 w sali Jana Pawła II w Biurze Prasowym Stolicy Apostolskiej. Konferencja będzie transmitowana na żywo na kanale YouTube Vatican News.

Zapraszamy do obejrzenia konferencji online oraz pobrania materiałów prasowych przed Światowym Dniem Misyjnym 2020.

Ze względu na pandemię COVID-19 nie odbędzie się coroczna konferencja prasowa przed Światowym Dniem Misyjnym 2020. W związku z tym 12 października dyrekcja krajowa PDM we współpracy z Biurem Prasowym KEP roześle materiały prasowe przed 94. Niedzielą Misyjną.

Kolejna edycja akcji Adopcji Misyjnych Seminarzystów w związku z panującą na świecie epidemią rozpocznie się tym razem 4 listopada, a nie jak co roku 1 października, we wspomnienie św. Teresy od Dzieciątka Jezus, patronki misji.

Papieskie Dzieło Rozkrzewiania Wiary

Papieskie Dzieło św. Piotra Apostoła